Feest - en wat voor feest.......
Door: luusinindonesie
Blijf op de hoogte en volg lusanne
06 December 2011 | Indonesië, Pontianak
Maaf sekala! Excuses dat ik weer eens enorm achterloop met mijn reisverslagen. Maar vandaag heb ik tijd om weer eens wat verhalen te plaatsen maar natuurlijk ook foto’s
Enige tijd geleden werden wij uitgenodigd door een vriendin(moslima) om bij haar thuis een feest bij te wonen. Natuurlijk zijn wij altijd in voor een feestje maar toen wij hoorde wat voor soort feestje het zou zijn moesten wij beide wel ff slikken. Het feest kon je ook wel het slachtfeest noemen het was namelijk zo dat ere en heleboel koeien en geiten gedood werden, geslacht en daarna zou het vlees verdeeld worden tussen de verschillende bewoners van de straat.
De dag voordat het feest zou zijn zagen wij al allerlei koeien en geiten langs de kant van de weg staan, waarvan wij wisten dat ze de volgende dag geslacht zouden worden. Geen fijn idée!
Toch de volgende ochtend er naar toe gegaan want beide waren wij wel erg nieuwschierig naar het hele gebeuren. Hoe gaat zo’n slachting nou in zijn werk? Toen wij aankwamen konden wij meteen zien waar het was, enorm veel mannen stonden op de weg en op een klein stuk grasveld liepen nog twee koeien.
Nina(de vriendin die ons uitgenodig had) had gezegd dat er drie koeien geslacht zouden worden dus waar was dan die derde koe. Nou daar kwamen wij al heel snel achter toen wij naar het huis van Nina liepen. Namelijk op het plaatsje voor het huis lag een ontvelde koe die ze beetje bij beetje aan het ontleden waren. Enorm veel bloed en het hoofd van de koe hing nog half aan het lijf. Niet veel later werd ons gezegd naar het grasveldje te gaan want de tweede koe zou gedood worden. Ik er natuurlijk naar toe, bere interessant zoiets, met film camera in de aanslag stond ik daar tussen de mannen(want de vrouwen zaten binnen het eten alvast voor te bereiden).
De koe was al vastgebonden met zijn vier poten aan elkaar. Ze trokken hem over het gras naar een kuil toe. De koe werd zo neergelegd dat zijn kop in het gat lag en dat het makkelijker zou zijn om zijn keel door te snijden. Nadat de koe goed gelegd was, ging iedereen een soort van gebed opzeggen(in mijn oren klonk het al seen soort van zingen). Vervolgens werd het mes nog eens goed bekeken en werd zijn keel door gesneden. Ik dacht altijd dat wanneer de keel eenmaal doorgesneden was, de koe meteen ook dood zou zijn. Maar niets was minder waar nadat de keel doorgesneden was, leefde de koe nog zeker vijf minuten. Dat vond ik wel afschuwelijk om te zien, al het bloed liep uit hem in de kuil en ondertussen ademde die nog gewoon. Nadat hij eenmaal dood was werd hij naar het plaatsje gebracht voor het huis van Nina. Hier werd de koe door enorm veel mannen ontleed. De poten warden met de bijl era f gehakt en ook de kop werd er van af gehakt. Vele mannen liepen op blote voeten door het bloed heen alsof het de gewoontste zaak van de wereld was, nou voor mij was het wel ff iets anders.
Er werd ook verteld dat voor kinderen dit een groots feest is en dat kinderen ere norm naar uitkijken. Nou ik kan het me niet voorstellen want het is afschuwelijk om te zien. Maar er liepen inderdaad een aantal kinderen rond. Zelfs een jongen die lekker een soort van paardje ging rijden met het hoofd van de koe. Ik was verbaasd maar ik moest er stiekem ook wel enorm om lachen
Na nog even gespiekt te hebben in de keuken zijn wij maar op huis aan gegaan want zoveel bloed en geslachte beesten was toch niet heel smakelijk om te zien. Maar bij vele moskeeen werden ook tientallen geiten gedood, dit hebben wij niet gezien alleen uit verhalen gedood. Je moet bij zulke dingen maar niet te lang stil staan. Alhoewel het natuurlijk in Nederland in de fabrieken dagelijks gebeurt, alleen dan wel door een stroomstoot en niet een mes waarmee de keel door gesneden wordt. En de koeien en geiten die gedood zijn hebben, hebben hier in indonesie en heerlijk leven gehad. Altijd in het groen, vrij los kunnen lopen.
06 December 2011 - 19:57
Diny Douma:
wat een belevenis!!!
ik vind dit herkenbaar als er thuis een varken geslacht werd (wel met verdoving)groetjes en nog een mooie tijd!1111 -
13 December 2011 - 10:49
Iloon:
Heey meis,
Hoe is het daar? Al ingeburgerd in Sintang? Spannend zo'n nieuwe stad. Ik verwacht binnenkort wel nieuwe foto's van je compleet gepoetste huisje ;)! Doe rustig aan!
Dikke kuss